Få succes med dit oliventræ indendørs

Oliventræ indendørs.

oliventræ indendørs

Oliventræ indendørs giver dig med garanti et dekorativ tilvalg dit din indretning og skaber en uimodståelige eksotisk stemning. Oliventræ formår med sit flotte udtryk, at give dit hjem en ny og forfriskende energi. Følg med i nedestående afsnit for, at opnå bedst succes med dit oliventræ. Vi giver dig gode tips & ideér til hvordan du bedst kommer igang med dit oliventræ samt hvilken ting du skal være opmærksom på.

Oliventræer – Olea europaea

Historiske set, så stammer oliven fra middelhavsområdet. Oliventræ er et historisk træ med spor tilbage til  3500 f.v.t. Olivengrene symboliserer fred, og bladene brugte man til at krone de sejrende ved oldtiden olympiske lege.

Placering: Udestuen, stuervinduer, terrasse, drivhus, altan, stue tæt på lys.

Vanding/Gødning: Planten vandes og gødes moderat.

Vinteropbevaring: Oliventræet skal placeres lys og køligt – ca. 5 til 10 grader.

Oliventræ indendørs tilbud

Oliventræ indendørs – værd at vide!

Overvintre et oliventræ indendørs vil der forekomme 3 betingelser som skal være opfyldt for at passe bedst på dine træer.

1. Et område der er frostfrit og gerne have en temp. på mellem 5 – 10 grader.

2. Det er vigtig at stedet hvor du placerer dit/dine oliventræer er godt belyst. Oliventræer har brug for meget lys.

3. Sparsom vanding og begynd først at gøde til marts.

Lidt om oliventræ:

Oliven også kendt som Olea europaea, er i sin oprindelige vilde form, et lille stedsegrønt træ. Oliventræet har en uregelmæssig krone, kroget stamme og grene. Skuddene på oliventræet er altid tornede de første år. Oliventræer vokser ikke særligt hurtigt, men frugt ej, oliventræet kan blive over 1000 år gammelt.

Det er naturligt udbredt i verdens tropiske og subtropiske egne og kan sagtens blive over 1.000 år gammelt hvis træet bor og gror i dens naturlige omgivelser. Oliventræet kan blive op til 12-15 meter højt, dog skal man ikke regne med, at træet bliver mere et end par meter højt under danske forhold. Oliventræet vokser som tidligere beskrevet ikke særligt hurtigt, dermed er det mest oplagte valg, at dyrke dit oliventræ i krukker. På den måde kan du også vælge om du vil have dit træ inde eller ude, selvfølgelig afhængig af sæson og vejr. Oliventræet bruges i industrien på grund af dets frugter. Frugterne spises både umodne (grønne oliven) og de modne (sorte oliven) og en stor del bliver brugt til fremstilling og produktion af en enorm variation af olivenolier. I den kolde nord, dyrkes træet med den primære funktion, at være dekorativ. Oliventræ indendørs er utroligt smukt og skaber en vidunderlig eksotisk stemning.

Brug af oliven under danske forhold:

Man skal lige have for øje, at dyrkning og modning af oliven under danske forhold ikke resulterer i store mængder af høst. Brug dine hjemmedyrket oliven til sylte, pizza, drinks, salater eller olivenolie, you name it.

Succes med oliventræer:

  • Start med at tage dine oliventræer ud af potten og ryst dem lidt, så der kommer lidt jord af.
  • Gød gerne med gødningstabletter i April.
  • Oliventræet vandes moderat igennem sommeren.
  • Plant dit oliventræ i krukker, sørg for der er plads til min. 3 cm pottemuld rundt om klumpen.
  • Køb dine oliventræer i April måned.
  • Oliventræet skal stå hvor der er meget lys.
  • Hvis dit oliventræ er indkøbt fra udlandet, så har det sandsynligvis stået udendørs hele vinteren, og derfor kan du med god samvittighed sagtens sætte dem udenfor i Danmark, selvom der kommer nattefrost.

Faldgrupperne er oftest, at de fleste tror at oliventræer kun kan vokse i lerjord, men det er overhovedet ikke korrekt. En af grundene til, at de står i lerjord, er at der ikke findes tørvemoser i de tropiske og subtropiske egne, og derfor er lerjord det bedste alternativ.

Beskyt dine oliventræer mod nattefrost:

Den absolutte bedste og optimale måde at vinteropbevare oliventræer er i en uopvarmet udestue/drivhus/skur eller andet alternativ da oliventræer tåler mellem 5-7 minus graders frost. Skulle det være sådan, at du ikke har mulighed for at placere dit oliventræ et sikkert og stabilt sted. Så har du den mulighed at tage dem ind et lyst sted i slutningen af August. Husk dog, at det er meget vigtigt du ikke opvarmer rummet for meget, da det vil udtørre bladene, som derefter vil visne og falde af og dit træ vil blive ødelagt. Oliventræet vandes moderat igennem vinteren og tilføres lidt gødning. Til april sætter du dine oliventræer udenfor igen. Begynd med at stille træet et mørkt sted og ikke direkte i solen de første par uger, da træet har brug for tilvænning. Oliventræer tilføres gødning hvert forår d.v.s. omkring april måned.

Ernæringsfakta:

Oliven
Mængde pr.100 g
Kalorier (kcal) – 115
Fedt – 11 g
Mættet fedt – 1,4 g
Flerumættede fedtsyrer – 0,9 g
Enkeltumættede fedtsyrer – 8 g
Kolesterol – 0 mg
Natrium – 735 mg
Kalium – 8 mg
Kulhydrat – 6 g
Kostfibre – 3,2 g
Sukker – 0 g
Protein – 0,8 g
Vitamin A 403 IU Calcium 88 mg
Jern 3,3 mg Vitamin D 0 IU
Vitamin B6 0 mg Vitamin B12 0 µg
Magnesium 4 mg

One thought on “Få succes med dit oliventræ indendørs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.