Vinterbeskyttelse af krukker

Vinterbeskyttelse af krukker

Vinteren er om os, og vi skal derfor bedst muligt sikre vores krukker og planter, mod den bidende frost og kulde.

vinterbeskyttelse af krukker


Gode tips & ideer til vinterbeskyttelse af krukker og planter.

Vinteren er om os, og hvis man ikke allerede har gjort det, er det måske tid til at tage stilling til, om hvordan du vil beskyttet dine krukker og planter mod frosten. Ret ofte handler det om balance, og hvad man finder nødvendigt på det tidspunkt. Vejret og ens egen geografiske placering vil varierer, det vil betyde at det oftest er en smagssag og hvad man finder er rigtig for ens selv. Men generelt så er der nogle vigtige ting man skal forholde sig til når det handler om vinterbeskyttelse af krukker og planter. Vi har derfor lavet en gennemgang, af hvordan du bedst kommer igennem vinteren uden skader på dine krukker og planter.

En mild vinter i Danmark, kræver ikke det store for din side. Man kan sagtens komme igennem en mild vinter uden det store arbejde eller beskyttelse af sine krukker og planter.

Beskyttelsesmetoder:

  • Beskyt mod vand: Den allerstørste fare for krukkerne/potterne er for meget væske/vand i kombination med frost. Vand, der fryser, vil udvide sig, og det kan give frostsprægninger i dine krukker/potter hvilket medfører til katastrofale skader på dine krukker men også planternes rødder. Undgå frostsprænginger ved, at lave huller i bunden af dine krukker eller tilfør et dræn lag, det vil gøre at det eventuelle overskydende vand vil løbe væk og forvinde. Du kan også sætte dem i læ under en carport, tagudhæng, drivhus eller lign. Husk, planterne må ikke tørre ud, så sørg for, at vande dem af og til hvis der ikke kommer nedbør.
  • Tips: Hvis krukkerne eller potterne er for tunge, kan du dække overfladen på jorden med boblefolie eller plast. 
  • Beskyt mod sol & blæst: Temperaturen i Danmark kan blive meget lav, hvilket også vil resulterer i en meget lav luftfugtighed. Skulle tilfælde ske, at der vil komme en stærk vinterblæst, vil der være øget risiko for dine planter kan udtørre. Der kan yderligere ske det når vintersolen rammer, at den vil gøre det samme. Triste blade, døde grene eller en fuldstændig udgået plante til følge. Der sker nemlig det, når solen rammer, så vil plantens overjordiske dele blive opvarmet, samtidigt vil rodklumpen være dybfrossen, og det vil medføre til en fordampning, der er stor, og vil til sidst resultere i, at planten ikke kan opsuge vand.
  • Tips: Pak potter og planter ind i fiberdug eller hamlmåtter, specielt i kolde perioder. Brug aldrig plast, da det kan forhindre planten i, at komme af med overskydende kondensvand.

Fiberdug og hamlmåtter beskytter mod den allerværste udtørring, udtørringen går ud over planten – ikke over potten. Prøv så vidt mulig, at opbevare dine planter tæt på et opvarmet hus, da det vil afgive varme fra sig. Efter der er gået noget tid, og man har prøvet lidt af hvert, så bliver man bedre og bedre til, at bedømme hvad der virker og hvad der ikke gør.

Inspiration til krukker og andet tilbehør til haven, kig her! 

Vinterbeskyttelse af krukker og planter – fakta:

  • Alle overnævnte faktorer, kan spille ind, når det handler om beskyttelse.
  • Kulde/varme
  • Sol/skygge
  • Blæst/læ
  • Vand/tørke

vinterbeskyttelse af krukkerLæs også – Flotte krukker til haven.

One thought on “Vinterbeskyttelse af krukker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.